Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, придружена от група лидери на ЕС, ще обещае в неделя (17 март) икономическа помощ за Египет в размер на над 7 млрд. евро (14.90 млрд. лева) в рамките на споразумение, насочено към ограничаване на незаконната миграция от северноафриканската страна, пишат Тhe Guardian и европейската редакция на Politico.

Споразумението за стратегическо партньорство ЕС-Египет е част от последния опит на блока да спре бежанците, пресичащи Средиземно море, и идва по-малко от година след подписването на спорния миграционен и икономически пакт на стойност 150 милиона евро ( 297.93 милиона лева) с Тунис.

Предполага се, че сделката, която лидерите се очаква да подпишат в неделя, която превъзхожда тази на Тунис по стойност, ще включва 5 милиарда евро под формата на облекчени заеми в подкрепа на икономическите реформи, като 1 милиард от тях са спешна помощ за 2024 г.

Споразумението има за цел да засили сътрудничеството в области като възобновяема енергия, търговия и сигурност, като същевременно предоставя безвъзмездни средства, заеми и друго финансиране през следващите три години в подкрепа на закъсалата икономика на Египет.

"Огромна миграционна криза"

Според документ на ЕС, видян от Politico, парите на блока за Египет ще бъдат изплатени на траншове между 2024 и 2027 г. и ще бъдат разделени на безвъзмездни средства и заеми. Безвъзмездни средства в размер на около 200 млн. евро са предназначени за миграцията, докато други средства са насочени към инвестиции, двустранни проекти и макрофинансова помощ.

Средствата ще спомогнат за укрепване на силите за сигурност на Египет и за стимулиране на икономиката му, която е засегната от рязко покачваща се инфлация и осакатяваща безработица. Ракетните атаки на бунтовниците хути в Йемен срещу търговски кораби също нарушиха търговията през Червено море, което допълнително навреди на търговията в Египет.

"Финансираме инвестиции, за да можем да създадем повече икономическа активност в Египет, така че младото поколение да остане там", е посочил служителят на ЕС пред европейската медия. "Египет също така е изправен пред огромна миграционна криза, в която масово пристигат судански, сирийски и палестински бежанци. Те се справят отчаяно с това. Нашата цел е да им помогнем да се справят."