Лидерите на 27-те страни от Европейския съюз се срещат днес за втори път в рамките на две седмици, за да се опитат да намалят цените на енергията, предава Reuters. Според агенцията обаче едва ли ще бъде съгласуван таван на цените на природния газ с оглед разногласията между държавите от Общността.

Очаква се 27-те да подкрепят алтернативен ценови бенчмарк за втечнения природен газ (ВПГ) и съвместно закупуване на синьо гориво, след като по-рано се съгласиха да намалят потреблението и да въведат данъци върху неочакваните печалби в енергийната индустрия.

Но те остават толкова разделени, колкото бяха и преди месеци относно това дали и как да се ограничи цените на газа, за да се спре високата инфлация и да се предотврати рецесията, след като Русия спря газовите доставки.

15 държави, включително Франция и Полша, подкрепят в някаква форма въвеждането на таван, но се сблъскват със силна опозиция от Германия и Нидерландия - съответно най-голямата икономика в Европа и купувач на газ, както и основен европейски център за търговия с газ.

"Споразумение е изключително малко вероятно... Мненията изглежда наистина се различават“, каза високопоставен дипломат от ЕС преди началото на днешните разговори.

Лидерите също така ще обсъдят спешни разходи за смекчаване на ефектите от острата енергийна криза върху икономиката и гражданите на Общността.