Лидерите на Европейския съюз ще обсъдят политическите цели за следващите пет години - от отбраната до икономиката, както и кои да заемат висшите длъжности в ЕС, когато се съберат в Брюксел в понеделник (17 юни), пише Reuters.

Неофициалната среща ще бъде първата среща на лидерите след изборите за Европейски парламент, които се оказаха добри за дясноцентристите и десните националисти, но унизителни за френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц.

Лидерите трябва да обсъдят кои да бъдат следващите председатели на Европейската комисия и Европейския съвет, както и ръководителят на външната политика, но изглежда, че решенията им вече са взети.

Германката Урсула фон дер Лайен е в най-добра позиция да си осигури втори мандат като ръководител на изпълнителната власт на ЕС, подкрепена от успехите на нейната дясноцентристка Европейска народна партия.

Тринадесет от 27-те лидери на ЕС са от партии, принадлежащи към ЕНП. С подкрепата на Франция и Германия тя ще има необходимото квалифицирано мнозинство, за да бъде номинирана.

Преди това Франция обмисляше алтернативи на фон дер Лайен, но след предсрочните парламентарни избори, свикани от Макрон на 30 юни, правителството вече предпочита стабилността на ЕС.

Бившият португалски министър-председател Алберто Коста ще стане следващият председател на Европейския съвет, което ще доведе до това, че социалистът ще председателства срещите на върха от декември.

Естонският министър-председател Кая Калас, която е либерал, ще бъде номинирана за върховен представител по външните работи, което ще осигури балансирано географско и политическо разпределение на работните места в блока.

Лидерите трябва да потвърдят избора си на срещата на върха на ЕС на 27-28 юни. Фон дер Лайен все пак ще трябва да получи подкрепата на Европейския парламент, който ще гласува на първата си сесия от 16 юли.

Цялата 27-членна Комисия, включително ръководителят на външната политика, също се нуждае от парламентарна подкрепа.

Очаква се лидерите на ЕС да обсъдят и следващия петгодишен законодателен цикъл, като наблегнат на общите ценности, отбраната и икономическата конкурентоспособност. На срещата на върха в края на юни те трябва да потвърдят насоките на своята "стратегическа програма".

Скоро лидерите трябва да разполагат с доклада на Марио Драги, бивш италиански премиер и президент на Европейската централна банка, за повишаване на икономическите перспективи на ЕС. В речта си в петък той заяви, че блокът се нуждае от по-евтина енергия и от съюз на капиталовите пазари, който да насочи частните спестявания към инвестиции.