Представители на 44 държави – от Европейския съюз и съседните на организацията държави, се събират на среща на върха в Прага, в рамките на която ще бъде учредена Европейската политическа общност (ЕПО). По думите на Върховния представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, цитиран от Reuters, по този начин ще бъде подчертана международната изолация на Русия заради военните й действия в Украйна.

Срещата на върха обаче вероятно ще бъде доминирана от различията относно това как да се определи таван на цените на природния газ, за да се овладеят нарастващите енергийни разходи, предизвикани от войната.

"Отроче“ на френския президент Еманюел Макрон, ЕПО обединява 27-те държави-членки на Европейския съюз и 17 други страни, включително чакащи присъединяването си към Общността, и единствената напуснала я - Обединеното кралство.

"Тази среща е начин за търсене на нов ред без Русия. Това не означава, че искаме да изключим Русия завинаги, но тази Русия, Русия на Путин, няма място тук“, подчерта Борел, като обясни, че срещата е за представители на страните, които се простират от Кавказ до Северно и Средиземно море.

"Това е сигналът, който искаме да изпратим, че за съжаление не можем да изградим ред за сигурност с Русия. Русия е изолирана...За нея няма място, докато всички останали са тук“, допълни испанският дипломат.

Събирането в обширния Пражки замък се разглежда като грандиозна проява на солидарност за континента, затънал в множество кризи - включително със сигурността и икономическите последици от войната в Украйна. Организаторите обаче нямат яснота относно конкретните цели на форума.

Борел беше казал в навечерието на срещата, че многото лидери ще се срещнат само за половин ден за "първоначален обмен“. Въпросите за крайната цел на форума, членството и функционирането на ЕПО остават неразрешени, призна дипломатът.

Някои вече отписаха ЕПО като просто още един форум за разговори, който ще бъде труден за управление не само поради размера си, но и поради разнообразието си и традиционното съперничество между много от нейните членове, от Армения и Азербайджан до Гърция и Турция.

Други виждат в решението на британския премиер Лиз Тръс да присъства на срещата като жест, който вероятно отваря пътя за по-топли отношения между ЕС и Лондон, разклатени от споровете за Северна Ирландия след Брекзит.