Лидерите на БРИКС постигнаха споразумение за разширяването на организацията, съобщи южноафриканският външен министър Наледи Пандор. Това споразумение открива възможност за присъединяване на десетки заинтересовани страни към групата, която е поела ангажимент да защитава "Глобалния юг", предаде Reuters.

"Постигнахме съгласие по въпроса за разширяването", е заявил южноафриканският външен министър Наледи Пандор след срещата на лидерите на БРИКС в Южна Африка.

"Пподписахме документ, който приехме и в който се определят насоки и принципи, процеси за разглеждане на държави, които желаят да станат членове на БРИКС... Това е много положително."

Разширяването на БРИКС беше на първо място в дневния ред на срещата на върха, която се провежда в Йоханесбург. Макар че всички членове на БРИКС публично изразиха подкрепа за разрастването на блока, сред лидерите имаше разногласия по въпроса колко бързо да става това.

Страните членки на организацията също така имат много различни по мащаб икономики и правителства, които често изглежда имат малко общи цели във външната политика, което усложнява вземането на решения с консенсус.

Икономиката на Китай например е повече от 40 пъти по-голяма от тази на Южна Африка, най-развитата африканска държава.

Пандор е разкрил подробности за рамката от критерии за разглеждане на кандидатурите, като само е заявил, че лидерите на блока ще направят съобщение за разширяването преди приключването на срещата на върха на 24 август.

Според южноафрикански официални лица над 40 държави са изразили интерес към присъединяване към БРИКС, а 22 са подали официална молба за приемане.

Те представляват разнороден набор от потенциални кандидати, от Иран до Аржентина,  мотивирани главно от желанието да изравнят глобалните условия за игра, които мнозина смятат за некоректни спрямо тях, и привлечени от обещанието на БРИКС да възстанови баланса в световния ред.

"Светът преживява големи промени, разделение и прегрупиране... той навлезе в нов период на турбулентност и трансформация", е заявил китайският президент Си Дзинпин, който отдавна настоява за разширяване на групата БРИКС.

"Развитието е неотменимо право на всички държави. То не е привилегия, запазена за малцина", е заявил той на срещата на върха по-рано.

Въпреки че в блока живее около 40 % от световното население и една четвърт от световния БВП, амбициите му да се превърне в глобален политически и икономически играч отдавна са възпрепятствани от вътрешни разногласия и липса на последователна визия.

Русия, изолирана от Съединените щати и Европа заради инвазията си в Украйна, иска да покаже на западните сили, че все още има приятели.

Бразилия и Индия, напротив, са установили по-тесни връзки със Запада.

Във вторник президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва отхвърли идеята, че блокът трябва да се стреми да съперничи на Съединените щати и Групата на седемте богати икономики (Г-7).

Въпреки това движенията за разширяване на блока и прокарването на неговата Нова банка за развитие като алтернатива на утвърдените многостранни кредитори предизвикват известна загриженост на Запад.

Вернер Хойер, ръководител на Европейската инвестиционна банка, предупреди по-рано Запада, че има опасност да загуби доверието на "Глобалния юг", ако спешно не засили собствените си усилия за подпомагане на по-бедните страни.