Либийското външно министерство отзова посланика в Атина след инцидент с гръцкия външен министър Никос Дендиас. Това съобщи в четвъртък представителят на правителството на националното единство (ПНЕ) на Либия Мохамед Хамуда, цитиран от ТАСС.

"Либийският посланик в Атина беше отзован за консултации", цитира думите му телевизионният канал Libya al-Ahrar. "Освен това гръцкият посланик в Триполи беше извикан в либийското външно министерство в знак на протест срещу действията на ръководителя на гръцкото дипломатическо ведомство“.

Дипломатическият скандал избухна, след като гръцкият външен министър отказа да се срещне в четвъртък в Триполи с либийския външен министър Наджла Мангуш и замина за Бенгази, съобщава Kathimerini.

Гръцкият вестник Proto Thema информира, че Триполи първоначално не е бил включен в програмата на пътуването на Дендиас в Либия. Източници във външното министерство обаче съобщиха, че в навечерието на посещението ръководителят на президентския съвет Мохамед ал Менфи е помолил министъра също да отиде в столицата на републиката, за да се срещне с него. Срещата беше насрочена при условие, че Дендиас ще види само ал-Менфи и никой друг няма да дойде.

Мангуш обаче е чакал ръководителя на гръцкото външно министерство на летището в Митига. Последваха преговори, по време на които Дендиас отказа да слезе от самолета и в крайна сметка беше решено да се отмени посещението в Триполи и да се продължи пътуването до Бенгази, за да се срещне с избрания председател на либийската Камара на представителите (парламента) Акила Салех, както и с други либийски служители.