Летището в Лвов може да бъде частично отворено като хуманитарен коридор, който ще бъде предоставен от Европейския съюз. Това заяви ръководителят на областната държавна администрация на Лвов Максим Козицкий, пише РБК-Украйна с позоваване на "Перший захидний".

По време на подписването на споразумението за присъединяване на Украйна към програмата на Европейския съюз "Механизъм за свързване на Европа“ Козицки е заявил, че украинската страна е поставила въпроса за отварянето на летище Лвов в преговорите с ЕС.

"Възможното откриване на летището е едно от нещата, които очакваме с нетърпение. Този въпрос беше повдигнат и се надяваме, че също като зърнения коридор може да има хуманитарен коридор, който да бъде осигурен от Европейския съюз ", е заявил той.

Кога ще бъде отворено въздушното пространство над Украйна?

Украйна напълно затвори въздушното си пространство за граждански самолети на 24 февруари.

Според доклада на Европейската организация за безопасност на аеронавигацията ограниченията върху полетите на гражданската авиация във въздушното пространство на Украйна ще останат в сила до 2029 г.

Както бе отбелязано в Ukraerorukh, "Евроконтрол" не генерира и не използва военни прогнози, анализи или предположения за създаване на своите прогнози. Изчисленията също не включват анализ на факторите на несигурност и могат да окажат негативно влияние върху развитието на авиацията. В същото време, след края на войната и преформатирането на маршрутната мрежа, прогнозата на "Евроконтрол" ще бъде актуализирана с нови данни.

"Въпреки форсмажорните обстоятелства, причинени от военната агресия на Руската федерация, Украйна се подготвя напълно за възобновяване на полетите във въздушното си пространство“.