В понеделник сутринта в Киев бяха регистритани три мощни взрива. Украинската столица е била ударена от "ракети от Крим“, като от съобщенията в украинските мрежи и медии може да се направи извод, че поражението е нанесено с хиперзвукови ракети "Циркон“ (твърди се, че ракетите са преодолели 600 км за 2 минути), пише блогерът и военен анализатор Юрий Подоляка в Telegram.

Според местни източници с три удара са поразени позиции на системата за противовъздушна отбрана Patriot в района на летище Жуляни и неидентифицирани обекти в района на централния щаб на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

Очевидци съобщават за облак черен дим в района на летището.

"Ако информацията се потвърди, а засега косвените доказателства сочат именно това, то това е първият потвърден боен удар на тези най-нови руски хиперзвукови ракети“, пише експертът.

Той смята, че това е част от ответните удари, за които преди ден говори руският президент Владимир Путин. Все още няма официално потвърждение на тази информация от руското министерство на отбраната.