Леки трусове продължават на остров Евбея. Това съобщи за Агенция "Фокус" Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)

В четвъртък на остров Евбея (Евиа) са усетени два труса. Силата и времето на поява на трусовете са: магнитуд 3.1 в 06:06 и магнитуд 2.6 в 13:33. Според сведения от очевидци (сведенията са от Евро-Средиземноморския център), първият трус е пробудил спящи в околни селища на Халкида (град Неа Артаки и селцето Стени Дирфиос). По-далеч, на територията на Източна Атика (континентална Гърция), сътресение не е усетено с изключение на единични случаи по високи етажи в Атина. Вторият трус е слабо идентифициран от някои жители в Неа Артаки.

Детайлният каталог, съставен в Националната обсерватория в Атина, съдържа още 12 по-слаби труса за четвъртък. Началото на земетръсната серия е в сряда, 14:24 местно време (както и у нас) със земетресение, представено с най-голямо количество отделена енергия – съответства на магнитуд 4.8 по динамичната скáла на Канамори според отчети от около 50 регистрации в Европейския център, съответно 4.9 в Солунската сеизмологична система и 5.0 по оценка в Атинската обсерватория; последните две оценки са по скáлата на Рихтер.

Земетресението е усетено в епицентъра с интензивност от степен VI+ по 12-степенната скáла. Сигурни са повреди в неподдържани сгради. В столицата, която е на около 60 километра южно от източника, усещането може да се оцени между III-IV степен до почти V степен във високоетажни сгради. Областта на усещане на този основен трус е с радиус около 150 км.

В Атина са усетени, макар доста слабо и не от всички, афтершокове в 14:49 и 15:45, сряда. В епицентъра, обаче, броят на усетените вторични трусове е около 20. В каталога на Атинската обсерватория фигурират 49 земетръсни събития в течение на първото денонощие след основния трус с магнитуд 4.8.