Британската опозиционна Лейбъристка партия ще предложи замяна на Камарата на лордовете (горната камара на британския парламент) с изборен орган в своя предизборен манифест през 2024 г. Това съобщи британският вестник The Financial Times (FT).

Според партията предложената мярка ще лиши премиера от възможността директно да прави назначения в горната камара на парламента. Вместо това ще бъде предложено тя да стане изборен орган. Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър вижда реформата като план за "възстановяване на общественото доверие в политиката“ и "засилването на представителството в цялата страна“.

"Камарата на лордовете разполага с висококвалифицирани специалисти и много добри хора, но трябва да бъде модернизирана“, каза министърът в сянка на труда и пенсиите Джонатан Ашуърт, който призова за "демократизиране на лордовете“. "Горната камара трябва да стане модерна и избираема“, добави той.

В началото на ноември британските медии съобщиха, че бившият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън възнамерява да номинира редица свои най-близки поддръжници за членове на камарата. На свой ред The Times съобщи, че правителството на Риши Сунак може да блокира планираните назначения.

В миналото Джонсън често бе критикуван във връзка с назначенията му в Камарата на лордовете. Един от скандалите в тази връзка е присъждането на титлата "пер“ и "барон на Хемптън“ на бизнесмена Евгений Лебедев през 2020 г. Син на предприемач и бивш служител на КГБ на СССР, Александър Лебедев получи правото да седи в Камарата на лордовете и стана член на независима партия, която не представлява конкретно нито една от политическите сили. Британските разузнавателни агенции бяха скептични относно този ход от съображения за национална сигурност.