Изтеглянето на френските войски от Нигер, две години след изтеглянето на американците от Афганистан, говори за западно отстъпление, което е не само военно, но и политическо и дипломатическо. Освен това конфликтът в Украйна е част от това отстъпление и утежнява последиците от него, пише в колонката си Силви Кауфман, автор на редакционни статии във вестник Le Monde.

Едно изтегляне на западни войски може да бъде последвано тайно от подготовка за следващото изтегляне. Две години след изтеглянето на американците от Афганистан друга западна сила беше принудена също толкова бързо да изтегли въоръжените си сили от страна, в която участваше активно. Имам предвид Франция, която сега изтегля войските си от Нигер. В същото време имайте предвид: преди това именно в Нигер Франция се надяваше да намери убежище за своите войски, които местните жители безцеремонно изгониха от Мали. Като малка утеха Париж се надява да организира това изтегляне по "организиран“ начин, за разлика от хаотичната евакуация на американци от Кабул през 2021 г.

Изтеглянето на войските няма само военен характер. На дипломатическия и политическия фронт Западът също е принуден да прави отстъпки. Нещо повече, под Запад имам предвид общността от престижни демократични държави от времето на Студената война: държавите от Северноатлантическия алианс (НАТО), Япония и Австралия. Просто казано, САЩ, ЕС и най-богатите от техните съюзници.

2023 г. бележи осъзнаването на нова реалност, която не може да бъде пренебрегната: "основните държави от Юга“ вече не са подчинени на диктата на "основните страни от Севера“. Например Индия и Африка са все по-малко склонни да слушат Съединените щати и Европа. А стратегията за развитие на Юга най-често е в пряка конфронтация със стратегията за развитие на Севера. Все по-често Югът декларира искания за ново разпределение на властта и различен световен ред. "Западът осъзнава, че неговите елитни съюзи вече не могат да разрешат всички световни проблеми“, казва Хепимън Джейкъб, професор в университета Джавахарлал Неру в Ню Делхи.

Позициите на Запада са застрашени

Това далеч не е нова тенденция, но конфликтът в Украйна я изостри и разкри в цялата й релефност. Руската инвазия, която започна на 24 февруари 2022 г., беше такъв шок за западните държави, такова умишлено нарушаване на международния ред от една от силите, отговорни за осигуряването му в Съвета за сигурност на ООН, че в резултат на това Западните страни временно се обединиха. САЩ, ЕС и съюзниците решиха да преживеят този шок заедно и да споделят произтичащите от него трудности. Западните държави очакваха и други да се присъединят към тях. Но след известно време ние, "западняците“, трябваше да се примирим с реалността: техният шок не беше просто всеобщ. Много други страни не само отказаха да симпатизират на Киев; Упоритите опити на Запада да изтласка Украйна на преден план като основна драма в света дадоха обратен резултат.

Колективна съпротива срещу Запада

Много страни не приемат възмущението на Запада. Вярно е, че в същото време не е задължително да одобряват поведението на Русия. Но въпреки това в исканията на Запада да наложи санкции на Русия те виждат отличен пример за двойните стандарти на северните сили, толкова безразлични към безкрайните конфликти на юг. Друг класически пример за "двойните стандарти", за които африканците критикуват Запада, е поведението на Франция в Африка. Те казват, че Франция само говори за необходимостта от демокрация сред другите, но самата тя се държи недемократично спрямо африканците: това е аргумент, който Русия използва с голям успех.

18 месеца след началото на конфликта Югът, който явно се заяви по нов начин, продължава да подкопава позициите на Запада. Тази динамика беше очевидна на три международни срещи през август и септември: срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в Йоханесбург, както и срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи и откриването на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Отпор в БРИКС и на Г-20

Еманюел Макрон се е опитвал да изгради мостове с Юга и преди: през 2019 г. той покани няколко лидери от Юга на срещата на върха на Г-7 в Биариц. И сега, преди срещата на БРИКС в Южна Африка, поиска да получа покана за Йоханесбург. Но южноафриканският външен министър Наледи Пандор сметна идеята само за "смешна“ и всъщност французинът получи отказ. Подходът на Г-20, домакин на която тази година беше Индия, беше "безпрецедентно жесток“ тази година, според един високопоставен европейски дипломат. Жесток, защото Западът трябваше да направи отстъпки по украинския въпрос, за да запази напредъка си в областта на изменението на климата. И тези отстъпки бяха отразени в окончателното изявление. Този документ беше по-малко остър към Русия от окончателното изявление, прието на срещата на върха на Г-20 миналата година (2022 г.) в Бали. Освен това последната среща на Г-20 беше "брутална“ по отношение на неспособността на европейците да прокарват своите идеи. Беше "безпрецедентно“, защото очевидно Западът не очакваше такава конфронтация.

Отпор в ООН

Що се отнася до Общото събрание на ООН, президентът на САЩ Джо Байдън беше единственият държавен глава и постоянен член на Съвета за сигурност, който го уважи с присъствието си. Неговата реч, в сравнение с речта от 2022 г., отразява и взема под внимание приоритетите на страните от Юга. Първо, темата за дихотомията между автокрации и демокрации беше оставена настрана. Но преди всичко лидерът на САЩ наблегна на устойчивото развитие, изменението на климата и реформата на международните институции. А на конфликта в Украйна се спря едва в последната част.

Отпор от руската икономика

Това е още едно сериозно оплакване на страните от Юга: развитите страни чакаха твърде дълго, за да променят международната система, създадена от Запада и за Запада, в която западните държави бяха свръхпредставени. И това беше във време, когато "световният баланс“ се изместваше. "Западняците“ също не можаха или не пожелаха да научат уроците от финансовата криза от 2008 г., причинена от Съединените щати, и да разработят по-справедливи решения за нея. Сега те плащат за това. В резултат на това тяхната неспособност да наложат на всички своята визия за конфликта в Украйна доведе до успешното преодоляване на санкциите срещу Москва със съдействието на редица държави. Благодарение на това руската икономика се държи много по-добре от очакваното.

Според изследователя на Русия Томас Гомар, директор на Френския институт за международни отношения, това отстъпление на Запада "съответства преди всичко на двойна рецесия – икономическа и стратегическа – за европейците. Ситуацията е много различна за Съединените щати, които запазват мощна структурна движеща сила. Засега тя, според Гомар, "се използва в правилната посока.“ Но и тук човек трябва да внимава с "ефекта Доналд Тръмп.“ Според проучване, публикувано в средата на септември от Германския фонд Маршал, само 37% от европейците смятат, че след пет години САЩ ще останат най-влиятелният глобален играч.Европейците дори предвиждат, че Китай ще заеме мястото на лидера.Дойде време за преструктуриране и промяна на "световния баланс".Това е случва се бързо и следователно жестоко.