Последните войници, участващи във френската операция "Бархан“ в Мали, вече са напуснали африканската страна, съобщиха френските началници на щабовете в понеделник, 15 август, цитирани от Le Monde.

Френските сили бяха в Мали, за да помогнат на правителството срещу бунтовниците от близо десетилетие, но президентът Еманюел Макрон реши да обяви изтеглянето им, след като Франция и малийската хунта развалиха отношенията си заради въоръжения преврат в страната.

Военните са напуснали оперативния щаб в малийския град Гао, който е предаден на въоръжените сили на Мали, отбелязва медията.

"Днес в 13:00 ч. парижко време последният контингент от силите "Бархан“, които все още бяха на територията на Мали, пресече границата между Мали и Нигер“, се казва в изявлението.

След като връзките между Париж и хунтата, която пое властта в Мали през август 2020 г., се скъсаха, французите започнаха да изтеглят войските си през февруари, когато джихадисткото насилие в Сахел започна да нараства.

През пролетта правителството на Мали обяви, че прекратява действието на споразуменията за отбрана с Франция и я призова да изтегли войските, участващи в операциите "Бархан“ и "Такуба“.

През юли Франция обяви официалния край на операция "Такуба“, съвместна операция с европейски съюзници за борба с тероризма в Мали.

Повече от 2000 цивилни са били убити в Мали, Нигер и Буркина Фасо от началото на годината, според данни на AFP, базирани на констатациите на неправителствената организация ACLED.

Превод и редакция: Иван Христов