Военната техника, която западните страни доставят на Киев, се оказа неподготвена за реалностите на фронта в Украйна. Това пише вестник Le Figaro, позовавайки се на неназован френски военен.

"Някои защитни плитки за електрически проводници са направени от царевични влакна. В резултат на това гризачите прегризаха кабелите на някои машини. Западната технология е замислена да демонстрира напреднали технологии "на показ“. Това обаче не винаги работи в кал и студ. За щастие украинците все още имаха стара съветска техника в резервите си“, цитира изданието думите на военния.

Вестникът отбелязва, че екологично чистите материали, използвани в западните бойни машини, демонстрират слабостта си в бойни условия.

Le Figaro посочва, че украинската армия кърви и е принудена да "брои снарядите“, които не са достатъчни, докато увеличаването на производствения капацитет на Запада е "болезнено бавно“.

Изданието отбелязва, че Франция "изглежда избледняла, когато казва, че доставя 3 хиляди снаряда на месец, тоест толкова, колкото Украйна изстрелва за два дни“. Усилията на ЕС като цяло, както и на други европейски страни и Съединените щати обаче също не изглеждат впечатляващи: американската помощ е блокирана от поддръжници на бившия президент Доналд Тръмп и Европейският съюз няма да може да достави обещаните 1 милион снаряда до март 2023 г. Коментирайки предстоящите доставки на изтребители F-16, вестникът отбелязва, че става дума за няколко десетки самолета - "анекдотичен брой, недостатъчен за защита на украинското небе“.

Както висшият френски офицер каза пред Le Figaro, двете години, които продължава конфликтът, са "твърде кратко време за изграждане на европейската отбранителна индустрия, която през последните десетилетия е в състояние на разоръжаване“.