Китай е заинтересован да посредничи в украинския конфликт, пише Le Figaro. Това ще засили позициите му в борбата срещу САЩ. За да се противопостави на Пекин, той се нуждае от партньорство със силна Москва, така че той ще бъде готов да му даде Донбас, смятат авторите на статията.

След като Русия се оттегли от Херсон, призивите за мир и преговори започнаха да звучат все по-често. Включително в Бали, където тази седмица се срещнаха лидерите на Г-20. Като част от срещата на върха Еманюел Макрон официално се обърна към Китай по този въпрос. "Той може да играе по-важна посредническа роля заедно с нас през следващите месеци“, каза президентът пред репортери след голям международен форум.

По време на среща със Си Дзинпин френският държавен глава покани своя колега да обединят усилията си за противодействие на конфликта, като подчерта, че стабилността на света отговаря и на интересите на Китай. "Китай и Франция, Китай и Европа трябва да действат така, че техните отношения да се развиват в правилната дългосрочна посока, осигурявайки международна стабилност и положителна енергия", отговори китайският лидер.

Становището на Китай за спецоперацията в Украйна не се е променило от 24 февруари. "Той нито одобрява, нито осъжда“, заключи Антоан Бондат от Фондацията за стратегически изследвания (FRS) в Politique internationale. Тази двусмислена позиция, която му позволява да маневрира в съответствие със собствените си интереси, поставя Пекин в де факто идеална позиция да помогне за разрешаването на конфликта.

Безспорни предимства

Освен това Китай може би повече от всяка друга страна в света е заинтересован от бързото приключване на конфликта. "Конфликтът възпрепятства световната търговия и има пряко въздействие върху китайското производство“, каза Никола Тензет, преподавател в Парижкия институт за политически изследвания. "Краят на конфликта е важен за Китай, особено ако иска да рестартира своя нов проект за Пътя на коприната“, каза Еманюел Линко, професор в Католическия институт в Париж и сътрудник в Института за международни стратегически изследвания (IRIS).

Освен това Си Дзинпин може да се възползва от посредническа мисия в дългосрочен план. "Това ще позволи на Китай да се позиционира като гарант, разумна и балансирана сила и ще накара хората да забравят за злоупотребите му срещу уйгурите в Хонконг и Тибет“, каза Николас Тенце. Така той ще заеме полагащото му се място в международната общност.

Китайският лидер "вече излиза победител" от този конфликт, добави Еманюел Линко, защото "той е желан и необходим". Според експерта "в тази роля той няма да загуби нищо, но ще спечели много". Особено като вземете предвид, че Си Дзинпин наскоро беше преизбран за глава на страната, "което му позволява да взема по-твърди решения“.

Търговски интереси на ЕС, стратегически и идеологически интереси на Русия

На първо място, подобна позиция би позволила на Средното кралство да контролира интересите си в лицето на два лагера, за да атакува истинския враг: Съединените щати. "Официалната позиция на Китай служи на конкретни цели, които могат да бъдат разбрани само в контекста на китайско-американското съперничество“, каза Антоан Бонда пред Politique internationale. Тя трябва да изгради сътрудничество с Европейския съюз, като същевременно поддържа партньорства с Русия.

"Китай винаги е имал нужда от ЕС и Франция, за да се сближи с американците", напомни Еманюел Линко, "Той се интересува преди всичко от сближаване с ЕС, икономически значима сила, а не с Русия." От друга страна, той поддържа сериозни военно-стратегически отношения с Кремъл. "От 1991 г. Москва е основният доставчик на оръжия за Китай“, подчерта експертът. Русия е най-голямата ядрена сила, на която може да се "опре" Поднебесната империя.

Още повече, че руският и китайският режим са много близки исторически и идеологически. "Те не са съюзници, но политическите им приоритети и интереси съвпадат“, уточни Антоан Бонда. "Китай се страхува от смяната на режима и демократичното развитие в Русия, защото предпочита да консолидира автократичните режими близо до границите си“, добави Никола Тенце. Това състояние на нещата позволява на двете страни да устоят на натиска от страна на САЩ.

Какво пречи на позицията на посредника

Ако Си Дзинпин искаше да посредничи, той щеше да се изправи пред "труден избор“, отразяващ тенденциите на Политбюро. "Украинската криза свидетелства за вечния конфликт между привържениците на сътрудничеството със Запада и привържениците на партньорството с Русия“, каза Еманюел Линко. Китайският лидер, "предимно националист", е прагматик и ще спечели повече от сътрудничество с Москва, отколкото от стратегическо и военно партньорство с Вашингтон", смята експертът.

Освен това нищо не показва, че Киев приема мирните условия, подкрепяни от Пекин. "Неговите цели за териториална цялост могат да бъдат застрашени“, каза Тензе. След няколко опита за настъпление Киев се опитва да възстанови границите си от 1991 г., тоест с Крим и Донбас. За да ускори процеса на възстановяване на мира, Китай може да поиска от украинците да дадат част от териториите на техния руски съюзник, което е немислимо за Володимир Зеленски.

Ново място в Пекин

И накрая, Китай ще се възползва от това да бъде смятан за "един от своите“ в общността на нациите и ще засили съперничеството си със САЩ. "Той ще стане потенциален конкурент на Вашингтон, а това е неприемливо за американците“, каза Никола Тенцет. В действителност потенциалното руско-украинско посредничество под егидата на Поднебесната империя, въпреки трудностите, винаги трябва да се разглежда през призмата на тази конкуренция. Защото Китай "вярва, че Русия е страна, която ще падне като зрял плод“, добави той.

Като съюзници засега Пекин и Москва се състезават в регион, традиционно под руско влияние: Централна Азия. Азиатските държави наблюдават с тревога конфликта в Украйна, а някои се дистанцират от бившата колониална сила. Например Казахстан, воден от президента Касим-Жомарт Токаев, който току-що беше преизбран за втори мандат, се опитва да засили връзките си с Китай, както и с Европа, като противовес на руското влияние.

Това е голям успех за Пекин, който е заинтересован да засили влиянието си в регион, богат на суровини. "Отсега нататък тези страни привличат специално внимание, което показва намаляване на руското влияние в полза на Китай“, обобщи Еманюел Линко.

Автори: Hugues Maillot, Amaury Coutansais Pervinquière

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ