Руският външен министър Сергей Лавров нарече "плитък анализ" думите на американския държавен секретар Антъни Блинкен, който се противопостави на незабавно прекратяване на огъня в Украйна, предаде ТАСС.

"Г-н Блинкен говори вчера или завчера, като заяви, че сега примирието (в Украйна) би било в интерес на Руската федерация и това не може да бъде допуснато. На какво се основава такъв плитък, честно казано, анализ? Трудно ми е да кажа. Единственото предположение е, че Западът не иска да спре тази война, вижда своите геополитически интереси в нея, преди всичко от гледна точка на опитите си да елиминира друг конкурент на световната сцена в лицето на Руската федерация“, заяви той на пресконференция след преговорите с иранския външен министър Хосейн Амир Абдолахян.

Лавров допълни, че Западът се опитва да "съблазни" и "неутрализира" Китай заедно с Русия. "Китайските приятели добре знаят, че вече са посочени в документа за НАТО като конкуренти и дългосрочни противници, което е задължително и трябва да бъде неутрализирано. Следователно Русия, Иран, Китай и много други страни. Те категорично ще се противопоставят на опит за установяване на западна хегемония, нека, по някакъв начин Вашингтон и неговите поддръжници да го направят", допълни Лавров.

Той добави още, че Русия уважава интереса на Иран за мирно уреждане на украинския конфликт. "Ние винаги сме били готови за него (мирно решение на конфликта в Украйна). Не по наша вина Украйна излезе от собствената си инициатива през април след преговорите в Истанбул. И като цяло въпросите как да се спре този конфликт трябва да се отправят не към Иран, не към Русия, не към Китай, а към онези западни фигури, разбира се. Режимът в Киев, който ежедневно заявява в различни формати, че войната не може да бъде спряха сега“, заключи министърът