Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк, където през следващите два дни ще участва в заседанията на Съвета за сигурност на ООН. Това съобщи официалният представител на външнополитическото ведомство в Москва Мария Захарова, предава ТАСС.

"Сергей Лавров пристигна в Ню Йорк. Утре под негово председателство ще се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН", написа Захарова в канала си в Telegram.

Тя отбеляза също, че повече от 700 000 души са следили едновременно полета на руския външен министър в реално време в услугата Flightradar, а общо почти 3 млн. "Рекорд“, добави Захарова.

Очаква се в рамките на деня Лавров да се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. По-рано постоянният представител на Руската федерация в международната организация Василий Небензя заяви, че Русия има много теми за обсъждане.

Освен това руският министър покани колегите си от няколко страни, включително държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, да участват в заседанията на Съвета за сигурност на ООН, председателствани от Руската федерация. Въпросът за контактите между Лавров и Блинкен в централата на организацията все още е открит. Според руския външен министър Москва е готова да разгледа възможността за среща с Блинкен и никога не отказва сериозни предложения за диалог с американската страна. Въпреки това руският заместник външен министър Сергей Рябков, преди руската делегация да замине за Ню Йорк, заяви, че все още няма планове за такава среща и възможността за контакт "ще се определи от обстоятелствата".