На пресконференция в Москва министърът на външните работи на Руската федерация Сергей  Лавров заяви, че Вашингтон е превърнал Украйна екзистенциална заплаха за страната му и обвини САЩ и НАТО в пряко участие във войната, защото доставят оръжие на Киев и обучават украински войници на своя територия, предава информационната агенция Agerpres.

Лавров също обвини САЩ, че "точно както унищожиха ОССЕ", сега се опитват да унищожат Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН).

Лавров оправда руските атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна, които Киев и Западът казват, че са военно престъпление, целящо да донесе страдание на цивилните.

"Ние дезактивираме енергийните съоръжения (в Украйна), които позволяват на вас (Запада) да изпомпвате смъртоносни оръжия в Украйна и да убивате руснаци. Така че спрете да казвате, че САЩ и НАТО не са участници в тази война – участват, и то директно. Не само с доставките на оръжия, но и с обучението на персонал – вие обучавате (украински) войници на ваша територия“, цитира Reuters думите на Лавров.

Той настоя, че Русия никога не е отказвала контакти със САЩ, но че не е чула никакви "идеи по същество" от американските колеги. Москва е готова да изслуша, ако някой иска да преговаря за Украйна, каза Лавров, който отхвърли като абсурдни обвиненията на Киев, че Русия иска преговори, за да спечели време за прегрупиране и възстановяване на въоръжените си сили.

Той също така каза, че Русия би била готова да се върне на масата за преговори със Запада, ако той промени мнението си относно целесъобразността от обсъждане на предложенията за сигурност, представени от Москва миналия декември.

Лавров също така заяви, че са се натрупали големи проблеми в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и обвини Запада, че е пропуснал шанса да превърне европейския орган за сигурност в истински мост с Русия след края на Студената война.

"Възползвайки се от численото превъзходство в тази организация, Западът дълги години се опитва да я приватизира, така да се каже. Или може би е по-правилно да се каже, че се опитва да превземе ОССЕ, да подчини последната регионална платформа за диалог“, обясни Лавров.

Първият дипломат на Москва също обвини НАТО в ескалация на напрежението в близост до Китай по начин, който представлява риск за Русия. "Южнокитайско море сега се превръща в един от онези региони, към които НАТО не е враждебен, както някога в Украйна, за да ескалира напрежението. (...). Знаем колко сериозно Китай приема подобни предизвикателства - говорим за Тайван и Тайванския проток и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези региони води до заплахи и рискове за Руската федерация. Те са толкова близо до нашите брегове и морета, колкото и до китайска територия“, обясни министърът.

Лавров заяви, че по тази причина Русия развива военното си сътрудничество с Китай и провежда съвместни учения. "Фактът, че членовете на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат взривоопасна ситуация там, след Европа, се разбира много добре от всички“, каза ръководителят на руската дипломация, който не предостави никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, но намекна за формирането на съюза AUKUS между САЩ, Обединеното кралство и Австралия.

Той също така обвини НАТО, че се опитва да въвлече Индия в това, което той нарече антируски и антикитайски съюз в момент, когато според него Западът се стреми да елиминира руското влияние.