Руският външен министър Сергей Лавров нарече "нацизъм забраната на редица страни от Европейския съюз за влизане на автомобили с руски номера", цитира ТАСС.

"Бях изумен колко бързо европейците, практически всички, загубиха обликът си, зад който се криеха през последните няколко години, като запазваха някои остатъци не само от дипломация, но и от елементарна етика. Като цяло това е проява на това, което обикновено се нарича нацизъм. Само по отношение на руснаците", заяви Лавров пред репортери след среща на международния дискусионен клуб "Валдай".

По-рано Европейската комисия публикува разяснение, в което се посочва, че санкциите, наложени от Съвета на ЕС срещу Русия още през 2022 г., се отнасят и за лични превозни средства на руски граждани с руски регистрационни номера и съответно руските граждани не могат да шофират лични превозни средства на територията на Европейския съюз дори за туристически цели.

Забраната за влизане на руски автомобили вече е в сила в Латвия, Литва, Полша, Финландия и Естония, а от 3 октомври е въведена в Норвегия и България.