Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров пристигна в столицата на Северна Македония Скопие за участие в Съвета на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), като самолетът му е прелетял над Гърция, а не над България. Причината – властите в София са отказали да допуснат преминаване на машината, в случай че на борда й се намира и говорителят на външнополитическото ведомство в Москва Мария Захарова, предава кореспондент на ТАСС.

Дължината на маршрута на министерския самолет е бил около 4000 километра, пътуването е продължило повече от пет часа. Самолетът на Лавров прелетя над Турция, а също и Гърция на път за Северна Македония, въпреки че предварително се очакваше маршрут през България. "Българската страна е отказала да допусне прелитане на самолета на ръководителя на руското външно министерство, ако на борда е официалният представител на дипломатическото ведомство Мария Захарова“, отбелязва агенцията, като се позовава на източник.

В нотата на българското външно министерство, с която агенцията разполага, се посочва по-специално: "Дава се разрешение за участие в горепосочената среща в Скопие на министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров и придружаващата го делегация в съответствие с нотата <…>. Разрешението не се отнася за директора на отдела за информация и печата на Министерство на външните работи на Русия Мария Захарова, която фигурира в списъка на санкциите, в съответствие с действащото законодателство на ЕС“.

Експерти смятат, че това решение не е свързано със западните ограничения, тъй като самият Лавров е в санкционния списък на ЕС. "Може би официална София се страхува от Захарова, дори да лети със самолет“, коментира събеседник на ТАСС в дипломатическите среди.

През 2022 г. Полша, като действащ председател на ОССЕ по това време, отказа да допусне руската делегация, водена от Лавров, да участва в среща на Съвета на външните министри на ОССЕ в Лодз. Тогава руското външно министерство заяви, че действията на Варшава са безпрецедентни, провокативни и несъвместими със статута на Полша като председател на организацията.

В международното право е обичайно да се разчита на основния документ, регулиращ правилата за въздушно движение - Конвенцията за международно гражданско въздухоплаване от 1944 г. (Чикагската конвенция). Според него територията на една държава се разбира като "сухопътни територии и прилежащи териториални води“. Въздушното пространство не се включва в понятието "територия“. В тази връзка европейските санкции не трябва да се прилагат за транзитен полет на самолет, включително за тези на борда му, обяснява ТАСС.