Министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров е домакин на завеждащия Службата на Комисията по външни работи към Централния комитет на Комунистическата партия на Китай (ЦК) Ван И за среща, в рамките на която ще обсъдят предложенията на Пекин за мир в Украйна и защитата на интересите на двете страни, уточнява ТАСС.

С посещението в Москва Ван И завършва европейската си обиколка. През изминалата седмица той посети Франция, Италия, Унгария. Освен това той взе участие в 59-ата Мюнхенска конференция по сигурността, в кулоарите на която проведе поредица от срещи, включително с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, британския външен министър Джеймс Клевърли, украинския му колега Дмитрий Кулеба, както и с Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Връзките са "здрави като скала"

В неформалната партийно-държавна йерархия на КНР Ван И е най-високопоставеният дипломат в страната, който ръководи най-важните въпроси от външната политика на Китай и отношенията му с водещите световни сили. В неофициалния си ранг той стои по-високо от китайския външен министър Цин Ган, тъй като Ван И е член на 24-местното Политбюро и е секретар на Ръководната група за международна политика на ЦК на КПК, която се председателства от китайския президент Си Дзинпин.

Според китайското външно министерство по време на посещението си Ван И ще обсъди с руската страна актуални международни и регионални въпроси. Китайската дипломатическа мисия добави, че Пекин възнамерява да използва това посещение, за да осигури стабилното развитие на руско-китайските отношения в посоката, определена от лидерите на двете страни, както и да защити справедливите интереси на двете държави.

Ван И пристигна в Москва на 21 февруари. В навечерието на преговорите с Лавров с  дипломата проведе среща секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. На тази среща Ван И подчерта, че китайско-руските отношения са "здрави като скала“ и "ще издържат изпитанието в променящата се международна ситуация“. По думите му Пекин е готов заедно с Москва решително да защитава националните интереси и да насърчава взаимноизгодното сътрудничество във всички области.

Според прессекретаря на президента на Руската федерация Дмитрий Песков е възможно държавният глава Владимир Путин също да се срещне с Ван И.

 

Мирен план за Украйна

Предполага се, че една от ключовите теми на преговорите между Лавров и Ван И ще бъде мирният план на КНР за Украйна. На 18 февруари, говорейки на Мюнхенската конференция по сигурността, Ван И каза, че китайските власти, на годишнината от началото на войната в Украйна, ще подготвят документ за позицията на Пекин за разрешаването на украинската криза. Както подчерта дипломатът, дори в най-трудните ситуации "трябва да се даде шанс на мира“. Той отбеляза, че този документ ще се основава на предложенията на Си Дзинпин.

Ван И увери по време на конференцията, че китайските власти ще си сътрудничат с други страни за разрешаване на украинската криза с политически средства и смятат за неприемливо допускането на ескалацията на конфликта в ядрена война, в която "няма да има победители". Според него някои сили не искат "мирните преговори да се материализират", защото "преследват собствени стратегически цели".

По данни на агенция Bloomberg планът на Китай включва призив за примирие и спиране на доставките на оръжие. В същото време документът не съдържа изискване Русия да изтегли войските си, за каквото настояват западните страни.

Според ръководителя на украинското външно министерство Ван И на среща в кулоарите на Мюнхенската конференция по сигурността е споделил с него основните елементи на мирния план. В същото време Кулеба каза, че все още не е видял текста на документа.