Русия, в допълнение към изоставянето на едностранния си мораториум върху разполагането на ракети със среден и по-малък обсег, може да предприеме стъпки в областта на ядреното сдържане, ако САЩ разположат свои ракети в Европа или Азиатско-тихоокеанския регион. Това предупреди министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в интервю за РИА Новости.

"Реализирането на плановете на американците за разполагане на ракети със среден и по-малък обсег на наземно базиране няма да остане без реакция от наша страна. По-специално в този случай отказът от едностранните самоограничения, въведени от Русия след оттеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег. Не изключваме допълнителни стъпки в областта на ядреното възпиране: все пак американските ракети с предно базиране ще могат да покриват командни пунктове и местонахождение на нашите ядрени сили“, обясни първият дипломат на Москва.

В същото време той подчерта, че решенията по тези въпроси са от компетенцията на президента на Русия Владимир Путин.

Според министъра разполагането на американски ракети със среден и по-малък обсег в Европа и Азиатско-тихоокеанския регион "ще създаде сериозно предизвикателство за сигурността на Русия“. Но подобни действия ще станат проблем не само за Москва.

"В съвместното изявление след неотдавнашното посещение на руския президент Путин в Китай се отбелязва, че подобни дестабилизиращи стъпки на САЩ представляват пряка заплаха както за нашата страна, така и за Китай, затова ние и нашите китайски партньори се съгласихме да увеличим сътрудничеството, за да отблъснем безотговорното поведение на Вашингтон, което подкопава международната стабилност“, допълни Лавров.

През април командващият Сухопътните сили на САЩ в Тихоокеанския регион Чарлз Флин обяви намерението в близко бъдеще американците да разположат ракети със среден обсег в Индо-тихоокеанския регион.

Москва, в отговор на действията на Вашингтон, активизира разработването и започва производството на ракетни системи със среден и по-малък обсег, а също така отново предупреди САЩ, че ако такива американски системи се появят в някоя част на света, Русия ще отмени едностранния си мораториум за разполагането на ракети.