САЩ и Европейският съюз спекулират групо с темата Украйна, отклонявайки вниманието на развиващите се страни от проблемите на Близкия Изток с помощта на изнудване и заплахи. Това заяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на заседание на Съвета за сигурност на ООН за Близкия Изток, включително и за палестинския въпрос, предава ТАСС.

"Американците и европейците грубо спекулират с украинския въпрос, опитвайки се да изнудват и заплашват, за да привлекат на своя страна развиващите се страни и по този начин да отклонят вниманието им от проблемите на Близкия Изток и други региони на Глобалния юг: те казват, че ще победим Русия и всичко ще се нареди от само себе си“, коментира министърът.

"Така кризите, от чието уреждане развиващите се страни отдавна са заинтересовани, стават жертва на двойните стандарти и колониалните инстинкти на Запада, който е обсебен от егоистични интереси да диктува своите изисквания на целия свят, пренебрегвайки културата, традициите на други народи и като цяло осмивайки международното право“, добави първият дипломат на Москва.