Двустранното сътрудничество между Москва и Пекин е достигнало безпрецедентни висоти. Това заяви във видеообръщението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров към участниците в международната конференция "Ролята на публичната дипломация във формирането, възстановяването и развитието на руско-китайските отношения“, разпространено на 31 октомври по повод 65-годишнината на Обществото за руско-китайска дружба, предава EA Daily.

"В продължение на шест десетилетия и половина, независимо от политическата конюнктура, Oбществото последователно допринася за укрепването на двустранните, включително междуличностните контакти. Сред неговите ръководители и членове бяха видни държавници, дипломати, представители на научния и културен елит. Не на думи, а на дела те имаха и продължават да дават осезаем принос за поддържането и укрепването на приятелството и взаимното разбирателство между двата народа. Такива ползотворни усилия заслужават дълбоко уважение. Освен това днес взаимодействието между Русия и Китай достигна безпрецедентни висоти“, отбеляза министърът.

Както подчерта ръководителят на руската дипломация, "днес колективният Запад, опитвайки се конвулсивно да запази своята хегемония, използва най-безскрупулни методи на геополитическо инженерство по отношение на Русия и Китай, които той определи като свои основни опоненти“.

По думите му на този фон Руската федерация и Китай осъществяват тясна външнополитическа координация.

"Връзката между Москва и Пекин е един от ключовите фактори за демократизацията на международните отношения, формирането на по-справедлив многополюсен световен ред“, добави Лавров.

Ръководителят на руското външно министерство също така отбеляза, че твърдата подкрепа на тези усилия от широката общественост остава важна опора за подобряване на мащабния комплекс от двустранно сътрудничество.

"Работата на нашите политици и дипломати нямаше да бъде толкова ефективна без съдействието на народната дипломация. Нейният принос за популяризирането на обективен образ на нашите държави, популяризирането на най-добрите постижения на науката, културата и изкуството е важен и значим“, подчерта той.