юРуският външен министър Сергей Лавров смята за слухове информациите, че Вашингтон уж подготвя почвата за преговори между Русия и Украйна.

"Що се отнася до съобщението, че американците уж готвят някакви преговори, тези слухове постоянно се появяват и след това изчезват със същия успех. Ние вече не реагираме на това", каза министърът във вторник след участието си в срещата на Г-20, в отговор на въпрос на ТАСС.

"Искаме да видим конкретни доказателства, че Западът е сериозно заинтересован да дисциплинира [украинския президент Володимир] Зеленски и да му обясни, че това не може да продължава, че това не е в интерес на украинския народ и на самите тях“, добави Лавров.

Едновременно с това първият дипломат на Москва подчерта, че Москва не се отказва от преговори с Украйна, а Киев.

"Ние многократно потвърдихме през устата на президента, че не отказваме да преговаряме. Ако някой се отказва, това е Украйна. И колкото по-дълго отказва, толкова по-трудно ще бъде в крайна сметка да преговаряме", каза той.

Лавров коментира и заключителната декларация от срещата на върха на Г-20 в Индонезия. По думите му, в нея са отразени както западните, така и руските оценки за ситуацията.

"Западът добави фразата, че "много делегации осъдиха Русия, ние записахме, че бяха представени и алтернативни гледни точки, смятаме, че това е напълно достатъчно“, каза той, добавяйки, че в проектодекларацията се споменава "размяна на възгледи“ на страните по въпроса за конфликта.

Министърът заяви, че "Западът се стреми да политизира окончателния документ, опитвайки се да осъди действията на Руската федерация в украинската криза от името на цялата Г-20“. "Нашите западни колеги се опитаха по всякакъв начин да политизират тази декларация и се опитаха да прокарат формулировка, която да предполага осъждане на действията на Руската федерация от името на цялата Г-20, включително и от нас", каза той.

Според Лавров руската страна на свой ред е предложила в документа да бъдат отразени различията в позициите по Украйна. В резултат на това, според ръководителя на руското външно министерство, декларацията съдържа гледни точки за кризата както от Москва, така и от Запада.