Русия е успяла да разшири сътрудничеството с повечето държави-членки на международната общност и да осуети плановете на колективния Запад за изолиране и разчленяване на страната. Това заяви в понеделник руският външен министър Сергей Лавров, откривайки среща с ръководителите на териториалните органи - представители на руското външно министерство в руските региони, предава ТАСС.

"В момента се решава конфигурацията на бъдещия световен ред, която ще определи мястото на Русия в демократичната, справедлива, полицентрична система, която се формира сега и за която няма и не може да има алтернатива“, отбеляза той. "Искам да подчертая, че успяхме не само да разрушим плановете на колективния Запад да изолира и дори разчлени Русия, но и да осигурим непрекъснато сътрудничество с огромното мнозинство от членовете на международната общност. Сега го наричаме световно мнозинство...“

Ръководителят на руското външнополитическо ведомство обърна внимание на развитието на "все по-тесните, все по-ефективни връзки" с това "световно мнозинство“. "Сред повечето страни в света са такива гиганти като Китай, Индия, много други международни партньори, включително нашите съюзници в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), членовете на Евразийския икономически съюз, Общността на независимите държави, Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС и в това, разбира се, има заслуга целия сдружен състав на МВнР“, отбеляза той.