Западният път във външната политика на Руската федерация във вида, в който се развиваше доскоро, се изчерпа напълно и страната навлезе във фаза на конфронтация с агресивен блок, съставен от САЩ, Европейския съюз и НАТО. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на XXXI-то събрание на Съвета по външна и отбранителна политика, предава ТАСС.

"Задачата е поставена гласно и открито – да победим Русия на бойното поле, но не да спрем дотук, а да я елиминираме като геополитически конкурент и всяка друга страна, която претендира за някакво независимо място в света, също да потискана в качеството й на конкурент“, обяви първият дипломат на Москва.

Лавров обърна внимание и на факта, че експертната общност на западните държави вече открито обсъжда получената поръчка за разработване на сценарии за разчленяване на Руската федерация, без да крие, че съществуването на Русия няма да позволи на Запада да постигне глобално господство. Лавров отбеляза, че решенията, взети на срещата на Г-7 в Хирошима, са насочени към двойно сдържане на Русия и Китай.

"Вижте решенията, които се обсъждат и приемат днес в Хирошима на срещата на Г-7 и които са насочени към двойно сдържане - на Русия и Китайската народна република“, подчерта руският външен министър като пример.