Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви в рамките на форум по време на визитата си в Индия, че след избухването на въоръжения конфликт в Украйна Руската федерация вече няма да разчита на западните партньори в енергийната си политика и няма да им позволи да "взривяват газопроводи“. Русия ще продължи да се фокусира върху надеждни партньори, включително Китай и Индия, добави той, цитиран от "Коммерсанть“.

"Войната, която се опитваме да спрем и която беше започната срещу нас с използването на украинския народ, разбира се, повлия на руската политика, включително енергетиката. И накратко, това, което се промени, е, че ние вече няма да разчитаме на никакви партньори на Запад, няма да им позволим отново да взривяват газопроводи“, заяви Сергей Лавров.

След влизането в сила на тавана на цените за офшорни доставки на петрол по-голямата част от руския ресурс, който е обект на ембаргото, беше пренасочен към Китай и Индия. Според Международната агенция по енергетика през декември 2022 г. износът на руски петрол и петролни продукти за Индия възлиза на 1,6 милиона барела на ден. Според Bloomberg Русия продължава да доставя на Индия максимално възможното количество петрол, въпреки възстановяването на китайското търсене. През февруари Ню Делхи е внасял около 1,85 милиона барела на ден от Русия, отбелязва руското издание.