Руският външен министър Сергей Лавров е заявил, че Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е пред разпад и че Западът убива шансовете за оцеляване на тази организация. Организацията се "разпада заради агресия към Югославия и ангажираност към Косово", цитира сръбският Novosti.

"Като че ли краят на двуполюсното противопоставяне обезсмисли съществуването на Атлантическия съюз. Страните от НАТО и ЕС унищожиха военно-политическото измерение на ОССЕ. През 1999 г. НАТО извърши неприкрита, брутална агресия срещу Югославия, членка на ОССЕ и ООН. А през 2008 г. в нарушение на Резолюция 12 44 на Съвета за сигурност на ООН и принципа за ненарушимост на границите в Европа от Заключителния акт от Хелзинки, Сърбия беше ограбена от Косово без никакъв референдум" е подчертал Лавров.

Той е припомнил, че след малко повече от година Заключителният акт от Хелзинки ще навърши 50 години.

"В тази връзка със съжаление трябва да кажем, че ОССЕ посреща тази годишнина в окаяно състояние и нейните перспективи са неясни", смята руският министър.

"В опит да унищожат руската икономика, Съединените щати и техните европейски сателити наложиха хиляди санкции на Русия, като по този начин сложиха край на широкото практическо сътрудничество между Изтока и Запада в нашия някога общ регион" е допълнил Лавров.

Той е отбелязал, че се "създава впечатлението, че ЕС се е отказал от първоначалните цели на своите създатели да подобри благосъстоянието на страните членки и се е превърнал, до голяма степен с усилията на брюкселската бюрокрация, в агресивен геополитически проект".