Обновената външнополитическа концепция на Москва ще бъде съсредоточена върху необходимостта да се сложи край на монопола на Запада върху формирането на рамката на международния живот, рамката трябва да се определя "не в егоистичните интереси на Запада, а на основата на справедлив баланс на интересите“, Това заяви в сряда руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.

"В нашата актуализирана външнополитическа концепция ние ще говорим за необходимостта от прекратяване на монопола на Запада върху формирането на рамката на международния живот, рамката оттук нататък трябва да се определя не в неговите егоистични интереси, а на доста универсална основа на баланса на интересите, както се изисква от Хартата  на ООН, която закрепи принципа на суверенното равенство на всички държави“, заяви Лавров по време на речта си на правителствения час в Държавната дума.

Ръководителят на руската дипломация добави, че "те се опитват да попречат на Русия, да я върнат десетилетия назад или дори да попречат на развитието на страната под лозунгите за деколонизация и подготовка за разпадането на Русия".

"В същото време англосаксонците и останалият колективен Запад, безпрекословно подчинен на тях, се стремят на всяка цена да наложат своя диктат в световните дела, за да продължат да контролират външните условия за развитие на цялото човечество в името на собственото си господство в света, прибягвайки до незаконни методи на заплахи, изнудване и дори откровени кражби, за да накажат тези, които провеждат независима национално ориентирана политика“, подчерта първият дипломат на Москва.

Лавров добави, че Западът е "обсебен" от желанието за еднополюсен световен ред и "грубо нарушава" принципа на суверенното равенство на страните. "САЩ и техните съюзници са обсебени от маниакално желание да възродят неоколониалния, еднополюсен световен ред, да се намесят в обективния процес на формиране и възход на нови световни центрове. И всичко това с надежда и по-нататък, както президентът [на Руската федерация Владимир] Путин отбеляза, говорейки в Кремъл на 30 септември миналата година, "да събира истински данък от човечеството, да извлича рентата на хегемона“, заяви министърът.