"НАТО планира да се намеси в създаването на евразийската структура за сигурност". Това е заявил външният министър на Руската федерация Сергей Лавров след заседание на Съвета на външните министри на ОДКБ (Организация на Договора за колективна сигурност), предава ТАСС.

"НАТО ще направи всичко възможно, за да попречи на подобни справедливи процеси (формирането на архитектура за сигурност в Евразия ), но това не е абсолютно никаква алтернатива", е коментирал Лавров.

Лавров е добавил, че ОДКС е "съгласна с необходимостта от формиране на архитектура за сигурност в Евразия".

"Заплахите, които се появяват за евразийската сигурност, идват от различни посоки, но в преобладаващата част от случаите източникът на тези заплахи е агресивната линия на НАТО", е отбелязал ръководителят на руската дипломация.

Той е посочил, че Северноатлантическият алианс се стреми да "приватизира и подчини всички въпроси, свързани с осигуряването на стабилност в нашето огромно пространство".

Миналата седмица президентът на Русия Владимир Путин, говорейки на среща с ръководството на Министерството на външните работи, заяви, че е "дошло времето да се обсъдят гаранции за колективна сигурност в Евразия". Също така е необходимо да се "ограничи присъствието на извънрегионални военни сили там".

"Русия е заинтересована диалогът за създаване на система за неделима сигурност да бъде сериозно развит в ООН", коментира тогава Путин.