Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че колкото повече оръжия с голям обсег доставя Западът на Украйна, толкова по-далеч ще трябва тя да бъде от границите на Русия, предава ТАСС.

"Ако сега се стремим да отблъснем артилерията на украинските въоръжени сили на разстояние, което няма да представлява заплаха за нашите територии, то колкото повече далекобойни оръжия се доставят на режима в Киев, толкова по-далеч ще трябва да бъдат преместени от териториите, които са част от нашата страна", заяви министърът в четвъртък в телевизионно интервю.

Отговаряйки на въпроса за какво развитие на събитията се готви, Лавров посочи, че Москва изхожда от обективните реалности. "На първо място от онези реалности, които са заложени в нашето законодателство, нашата конституция. Четири нови територии – две народни републики, две области – се присъединиха към Руската федерация след референдум. Според мен тук няма въпроси“, отбеляза той. "Фактът, че Западът не може да се успокои и като в печално известните приказки затъва все повече и повече в известна субстанция, в блато, според мен това играе важна роля в хода на операцията“.

Според външния министър ескалацията на конфликта расте като снежна топка – "всичко започна с (доставките) на някакви каски за украинската армия, после се появи стрелково оръжие, сега вече упорито се говори за самолети“.

"Германският канцлер Олаф Шолц се кълне, че това никога няма да се случи, но Шолц е известен и със способността си да променя позицията си доста бързо", коментира още Лавров.

"Освен това той далеч не е сам там. Ето, той заяви, че НАТО никога няма да се бие срещу Русия, а неговият министър на външните работи г-жа [Аналена] Бербок заяву: ние вече сме във война срещу Русия и го правим всички задно", добави още ръководителят на руската дипломация.