Москва не се отказва от преговори за Украйна, но такива може да се проведат само въз основа на отчитане на законните руски интереси и опасения, които страната е изразявала в продължение на много години в диалог със западните й колеги, включително от НАТО. Това подчерта министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров на пресконференция след разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предава ТАСС.

"Трябва да говорим за принципите, на които ще се основава новият световен ред, от който всички имаме нужда вместо едностранен такъв, ред на един хегемон“, добави първият дипломат на Москва.

Лавров също така подчерта, че Русия, както и огромното мнозинство други държави, подкрепят идеята новият световен ред да се основава на принципите на Устава на ООН, който Западът пряко нарушава.

Заявленията на Запада, че е невъзможно да се спрат военните действия в Украйна, са "безскрупулен метод“, категоричен бе руският министър.

"На фона на ежедневните изявления, които се чуват от Киев, от Вашингтон, от Брюксел, че в никакъв случай не трябва да се спират военните действия, че не трябва да се започват преговори – при това на на фона на противоречивите искания към Русия да прекрати войната и да седне на масата за преговори – ние със сигурност разбираме, че всичко това е един е доста безскрупулен метод“, отбеляза Лавров.