Руският външен министър Сергей Лавров заяви в понеделник, че произведените в САЩ изтребители F-16 могат да "поемат“ ядрени оръжия и предупреди, че снабдяването на Киев с тях ще ескалира още повече конфликта, предава Reuters.

"Трябва да имаме предвид, че една от модификациите на F-16 може да "побира“ ядрени оръжия“, посочи Лавров в реч във военна база в Душанбе в Таджикистан, според стенограма на уебсайта на министерството. "Ако не разбират това, тогава те са безполезни като военни стратези и плановици“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отдавна призовава за изтребителите F-16, заявявайки, че появата им с украински пилоти ще бъде сигурен сигнал от света, че руската инвазия ще завърши с поражение

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви на лидерите на Г-7 миналия месец, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на изтребители F-16.

Но съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан подчерта, че няма окончателно решение Вашингтон да изпрати самолети.