"Европейският съюз изнудва днес Сърбия, за дада наложи санкции на Русия и да признае независимостта на Косово, след което Белград ще става част от Съюза". Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю, цитирано от сръбското издание Политика.

"Нещо подобно се случи с Украйна преди, която преди това развиваше нормални отношения с Москва, но промени политиката си заради евроинтеграцията, тъй като беше изнудвана да избере страна", е заявил Лавров.

"Подобен натиск се оказва и днес върху Белград, а днес сръбските власти са обвинени в манипулации и подкупи по време на изборите", допълва той. Западът се опита да изнудва Белград: или да се присъедини към санкции срещу Русия, или да направи опит за държавен преврат".

Говорейки за НАТО и Украйна, Лавров коментира, че "основната цел на разширяването на НАТО не е разширяването само по себе си, а нанасянето на стратегическо поражение на Русия. Западът, от друга страна, сега е изправен пред последствията от своите действия".

"В резултат на хибридната война, започната от ръцете на украинското общество срещу Москва, Русия всъщност стана много по-силна, а единството на нашия народ се укрепи. Стратегията за нанасяне на стратегическо поражение на Русия се провали и днес всички разбират това", посочва той.