Второ мощно вулканично изригване изпрати лава в исландски град, поглъщайки и изпепелявайки къщи на местното население, пише The Wall Street Journal.

Потоците лава от изригването, което започна около 8 часа сутринта местно време в неделя, пробиха бариерите, защитаващи град Гриндавик, съобщи исландската метеорологична служба.

Кадри от националната телевизия RUV показаха няколко горящи къщи и големи потоци лава, бликащи през града.

Хиляди жители бяха евакуирани след изригването, като властите работят за осигуряване на спешно настаняване на засегнатите.

"Ситуацията се промени напълно вчера и хората няма да се върнат в Гриндавик през следващите няколко месеца“, заяви министърът на правосъдието на Исландия Гудрун Хафстенсдотир. "Трябва да погледнем на жилищния въпрос в нова светлина и за по-дълъг период от време“, почочи тя.

Няма животи в опасност на този етап, заяви президентът на Исландия Гудни Йоханесон в публикация в X.

Градът е бил без топла вода или електричество в понеделник, според местната комунална компания HS Veitur.

Полетите на исландското международно летище Кефлавик не са били засегнати от последното изригване, съобщи националният превозвач Icelandair рано в понеделник.

Твърди се, че потоците от лава намаляват, според Исландската метеорологична служба. Не е ясно какво ще се случи след това, добави той.

Жителите на Гриндавик бяха евакуирани през ноември, след като сеизмолозите откриха магма на около километър под повърхността.

Миналия месец вулканично изригване на полуостров Рейкянес, на около 50 километра от столицата на страната Рейкявик, изпрати лава, която изригна стотици фута във въздуха, след като поредица от земетресения разтърсиха югозападната част на страната. Потоците лава от това изригване не достигнаха града.

Сеизмичната активност се проявява в това, което е известно като вулканичната система Свартсенги. Системата е близо до голямо летище, електроцентрала и Синята лагуна, геотермален спа център, който е една от най-популярните туристически атракции в страната. Синята лагуна ще остане затворена поне до вторник, с news pic 2
©
поред нейния уебсайт.

Исландия се намира на границата между разминаващите се Евразийски и Северноамерикански тектонични плочи и е поле на постоянна сеизмична и тектонична активност. Напрежението може да се натрупа под земната повърхност, където двете плочи се плъзгат една покрай друга, което води до земетресения. Магмата може да изтече на повърхността, докато плочите се раздалечават, генерирайки вулканични изригвания.

Учените очакваха изригване, след като десетки хиляди земетресения бяха регистрирани на полуостров Рейкянес от средата на октомври. Скалите на границата на плоча като тази под Исландия са подложени на огромен стрес. Когато магмата се движи към повърхността през такива скали, това може да доведе до освобождаване на този стрес като земетресения.

Този месец се навършват 51 години от едно от най-сериозните вулканични събития в Исландия. През 1973 г. около 400 сгради бяха унищожени или затрупани от потоци лава и пепел при изригването на вулкан на остров Хеймаей. Последва масова евакуация, като повечето жители напуснаха острова на рибарски лодки.