Правителството на Латвия въвежда извънредно положение в регионите, граничещи с Руската федерация поради обявяването на частична мобилизация от властите в Москва, се казва в прессъобщение на официалната интернет страните правителството в Рига, предава РИА Новости. Изънредното положение влиза в сила на 28 септември за период от три месеца.

"Във връзка с мобилизацията, обявена в Русия, правителството реши от, 28 септември 2022 г., да въведе извънреден режим в районите Алуксне, Балви и Лудза, както и в пристанища, летища, гранични контролно-пропускателни пунктове и железопътни линии. Извънредното положение ще е в сила на латвийско-руската граница в продължение на три месеца“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че в момента ситуацията на границата е стабилна, спокойна и строго контролирана, но се очаква след обявяването на частична мобилизация в Русия броят на руснаците, пътуващи към Латвия, да се увеличи.

"Границата вече е под засилено наблюдение, за да се предотвратят всякакви опити за нелегално преминаване. Съществува обаче риск броят на мигрантите да се увеличи за кратко време, така че граничарите, ако е необходимо, да привлекат спешно допълнителни ресурси – държавната полиция, службата за държавна сигурност и националните въоръжени сили - необходимо е да обявим извънредно положение на границата. Трябва да вземем предпазни мерки предварително, без да чакаме ситуацията да ескалира“, заяви министърът на вътрешните работи Кристапс Еклонс.

Правителството подчерта, че само онези руснаци, които отговарят на новите критерии, влезли в сила на 19 септември, ще бъдат допуснати в страната. "От 19 септември до днес на 57 руски граждани е отказан достъп. Нито един руски гражданин не може да премине границата на Латвия като турист... Службата за държавна гранична охрана засили контрола, включително щателната проверка на всички лица. Граничната охрана също патрулира усилено, за да предотврати нелегалното преминаване на "зелената“ граница.