Министър-председателят на Израел Яир Лапид свика заседание с високопоставени служители по сигурността в Министерството на отбраната в Тел Авив след бомбените атентати в Йерусалим, при които загина един човек, а над 10 други бяха ранени. Това става ясно от съобщение, разпространено от пресслужбата на израелския премиер.

"Премиерът Яир Лапид ще проведе оперативна среща с министъра на отбраната Бени Ганц, министъра на вътрешната сигурност Омер Бар-Лев, ръководителя на Съвета за национална сигурност Еял Хулата, генералния инспектор на полицията Яков Шабтай, ръководителя на "Шин Бет“ Ронен Бар, и със заместник-началник на Генералния щаб на армията Амир Барам“, се казва в изявлението.

В края на оперативното съвещание Лапид ще информира опозиционния лидер Бенямин Нетаняху за ситуацията, допълват от пресслужбата. На 13 ноември Нетаняху получи мандат да състави нов кабинет след резултатите от предсрочните парламентарни избори, проведени на 1 ноември. Към настоящия момент той продължава коалиционните преговори с представители на десни и религиозни политически сили, с които неговата партия "Ликуд“ би имала мнозинство в парламента.

Две експлозии разтърсиха автобусни спирки в Йерусалим в сряда сутринта. Според пресслужбата на полицията 14 души са получили наранявания с различна тежест. На свой ред заместник-кметът на Йерусалим Хасан-Наум съобщи за 18 жертви, като нарече инцидента терористична атака. По-късно държавното радио Kan съобщи, че една от жертвите е починала от нараняванията си.

Kan съобщава, че по предварителни данни може да е задействано взривно устройство, оставено на спирката в чанта. Вестник The Jerusalem Post отбелязва, че полицията разглежда няколко версии, включително терористична атака.