Специалният представител на Европейския съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак подчерта важността да не се допуска нова криза между Сърбия и Косово, тък като тя ще забави нормализацията на отношенията между двете държави с десетилетия, съобщава електронното издание на македонския вестник "Слободен печат“.

Нивото на недоверие между двете страни е по-високо от всякога, напрежението все още е високо, но е важно лидерите в Белград и Прищина да започнат да създават атмосфера, подходяща за продуктивни разговори за нормализиране на отношенията, подчерта Лайчак.

По думите му това, което наистина е важно сега, е да не се допуска ситуацията да се превърне в нова криза. Крайният срок през март има за цел да покаже сериозността на постигането на споразумение, допълни политикът.

"Надявам се, че след седмица няма да сме изправени пред нова криза - или можем да забравим за нормализацията“, предупреди Лайчак, като същевременно допълни, че настоящият момент е идеален за намиране на решение и ако моментът бъде пропуснат, спорът между Белград и Прищина може да се проточи с десетилетия.