Новият пакет от санкции на ЕС срещу Русия няма да засегне ядрения сектор или забрана за внос на диаманти. Това съобщи в четвъртък испанският вестник La Vanguardia.

Според изданието възможността за предприемане на действия срещу руската ядрена индустрия или диамантения бизнес е посрещната с неохота от страни като Унгария, Франция, България и Белгия. На свой ред балтийските страни, особено Литва, продължават кампанията в ЕС за налагане на санкции срещу Росатом.

Според изданието новите ограничения върху търговията между ЕС и Русия може да засегнат около 50 електронни компонента за ракети, дронове и хеликоптери. Одобрението на санкции изисква съгласието на всички европейски държави. Основните пречки сега идват от Будапеща, уточнява вестникът. Отбелязва се, че унгарската делегация поиска премахването на някои имена от новия санкционен списък, а също така се противопостави на предложението за удължаване на ограниченията веднъж годишно вместо шест месеца.

В сряда Reuters съобщи, че посланиците на ЕС не са успели да постигнат съгласие по десетия пакет от санкции срещу Русия, преговорите ще продължат в четвъртък следобед. "Всички страни от ЕС са съгласни по основното, че 10-ият пакет трябва да влезе в сила на 24 февруари“.