Властите в италианския регион Калабрия са блокирали партида американски дронове, за които се твърди, че е трябало да бъдат доставени на Русия, съобщава вестник La Repubblica.

Пратката е разтоварена в Италия през май: позовавайки се на следователи, изданието пише, че руските власти са "опитали да внесат военни компоненти“ от САЩ през Италия. Става дума за партида разузнавателни апарати, които са се озовали в пристанището на град Джоя Тауро в няколко контейнера. Там те са били блокирани от местните митници и финансовата гвардия, силовото звено на Министерството на финансите.

"Официалната крайна дестинация е Катар, където те е трябвало да бъдат използвани за домакинството на Световната купа. Но не е ясно дали Катар е бил истинската дестинация, по-скоро пратката е трябвало да бъде доставена на руската армия", пише La Repubblica. Вестникът предполага, че контейнерите, напуснали италианското пристанище, може да бъдат доставени в Сирия с изключени GPS устройства, откъдето да бъдат прехвърлени в Русия.

Изданието пише, че американската страна е изпратила разследващ екип в Италия, за да изясни всички обстоятелства около случая. Пристигналите в Италия агенти ще работят два дни с прокуратурата на град Палми и финансовата гвардия. Италианското министерство на външните работи е информирано за ситуацията.