Цитирайки дипломатически източници от Вашингтон, италианският вестник La Repubblica съобщава, че САЩ оказват сериозен натиск на правителството в Рим за доставки на зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) на Украйна възможно най-скоро.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан е повдигнал въпроса в рамките на разговор телефона с Франческо Тало, дипломатически съветник на италианския премиер Джорджа Мелони, отбелязват от редакцията.

Става дума по-специално за системите SAMP-T, пояснява изданието. И ако Германия, САЩ и Франция вече обявиха изпращането на бронирани превозни средства, то Италия все още не е приела нов, шести по ред документ за следващата доставка на оръжия за Киев. Документът, който се очаква да бъде приет в началото на годината, се нуждае от допълнителна подготвителна работа, посочва La Repubblica. Вашингтон настоява за бързото й завършване, отбелязва вестникът.

Рим има пет активни батареи за противовъздушна отбрана SAMP-T, както и една учебна, на която липсва превозно средство с пускови установки. Правителството, ръководено от Марио Драги, искаше да предаде тренировъчната батерия, която е в процес на надграждане от няколко месеца, за да стане използваема, пише La Repubblica.

Освен това, отбелязват още от редакцията, има известно забавяне в прехвърлянето на италианско оборудване на Киев. Броят на товарните полети на ВВС към полската авиобаза Жешов значително е намалял.

В петък властите на САЩ обявиха отпускането на още един пакет военна помощ на Украйна в размер на над три милиарда долара. Пакетът, по-специално, ще включва верижни бойни машини на пехотата (БМП) и самоходни гаубици Bradley. Преди това Германия обяви, че възнамерява да достави на властите в Киев бойни машини на пехотата Marder, а Франция - колесни танкове AMX-10 RC.