САЩ и страните от НАТО допускат стартирането на мирни преговори за Украйна, ако силите на Киев успеят да си върнат Херсон, битката за койро има както стратегическо, така и дипломатическо значение. По данни на италианския ежедневник La Repubblica, Вашингтон е в постоянен контакт с Брюксел и неговите съюзници по въпроса и се опитва да "внушава“ тази идея на украинските власти.

Според изданието неслучайно Вашингтон и НАТО потвърдиха изпращането на Киев на партида ракети за противовъздушна отбрана срещу безпилотни самолети. Основната предпоставка е, че връщането на Херсон, стратегическа цел по отношение на достъпа до море и контрола на водните ресурси, може да промени хода на конфликта и след завладяването му преговорите може да започнат от позицията на силата. Според вестника от Белия дом първи са започнали да предлагат подобен специфичен сценарий.

Причините за това се крият в два аспекта, пише вестникът. Първият е заплахата, макар и много далечна към момента, от предполагаемото използване на тактически ядрени оръжия от Руската федерация, което ще изисква масиран отговор. Второто безпокойство е разширяването на влиянието на Китай върху Русия. Според вестника пълното поражение на руския президент Владимир Путин, чиято смяна на режима вече не се обсъжда като една от опциите, би довело до най-тежките последици за САЩ, а именно преминаването на Руската федерация под пълен контрол на Китай.

В същото време се отбелязва, че в много отношения политическият процес ще зависи от резултата от междинните избори за Конгреса на САЩ. Но конфликтът навлиза в нова фаза поради "паралелизма" на интересите на Кремъл и Белия дом, пише изданието. Като потвърждение на тази теза вестникът посочва факта, че САЩ признаха, че от месеци поддържат пряк контакт с Москва, за да предотвратят разрастването на конфликта и ядрената ескалация.