Обществените камари на т.нар. "Луганска и Донецка народни републики“ (ЛДНР) се обърнаха към ръководителите на областите Леонид Пасечник и Денис Пушилин с инициатива да се проведат незабавно референдуми за влизане в състава на Руската федерация, предава РИА Новости.

На свой ред заместник-началникът на руската окупационна администрация на Херсонска област Кирил Стремоусов също говори за подобни искания от страна на местните жители. Според него референдумът няма да е крайната точка и населението иска да получи гаранции, че регионът ще стане част от Русия.

Както заяви председателят на Обществената камара на т.нар. ДНР Александър Кофман, сега е моментът да "заличим несъществуващата граница между нашите държави“. Той също така подчерта важността от наличието на руска граница между ДНР и Украйна.

"Във връзка с всичко казано по-горе, моля ръководителя на Донецката народна република Денис Пушилин и Народния съвет на ДНР да вземат подходящо решение за незабавно провеждане на референдум“, заяви Кофман.

Той уточни, че призивът ще бъде незабавно изпратен както до ръководителя на "ДНР“, така и до Народния съвет.

Обществената камара на т.нар. ЛНР отбелязва, че присъединяването към Русия ще бъде не само "триумф на историческата справедливост“, но и ще обезопаси нейната територия. В същото време той подчерта, че референдумът "не е въпрос на един ден“, така че е преждевременно да се говори за датата на неговото провеждане.

По-късно ръководителят на "ДНР“ Денис Пушилин обсъди призивите на Обществените камари с колегата си от "ЛНР“ Леонид Пасечник, предлагайки той да се присъедини към усилията на администрациите и парламентарните апарати за изработване на стъпки за започване на подготовка за референдума. Те също така обсъдиха съвместното проучване на проблемите на сигурността от правоприлагащите органи. Според Пушилин призивите за референдумите са се превърнали в отражение на мнението на хората, което "витае във въздуха отдавна“.

В средата на февруари лидерите на "ЛДНР“ поискаха от Русия да признае тяхната независимост. На 21 февруари Владимир Путин подписа съответните укази. И двете републики обявиха планове да станат част от Русия. След военната интервенция на 24 февруари подобно намерение анонсираха руските окупационни власти в Херсонска и Запорожка област.