Ситуацията с обучението на украински пилоти на F-16 показва, че Белият дом тайно саботира поне укрепването на авиационния компонент на Въоръжените сили на Украйна, пише Kyiv Post.

Позовавайки се на "добре позициониран“ източник от правителството на САЩ, изданието твърди, че Украйна има 30 пилоти, квалифицирани да участват в програмата за обучение на F-16 на САЩ. Въпреки това, чрез съвместните усилия на САЩ и Европа, в близко бъдеще ще бъдат произведени само 15-20 украински пилоти, обучени за този тип самолети. Това е въпреки факта, че в близко бъдеще се очакват около 60 единици от самите F-16.

"Това е ужасно съотношение между екипажи и самолети“, отбелязва Kyiv Post.

Пентагонът твърди, че не може бързо да обучи много украински пилоти, уж поради липса на места за обучение - всички вече са пълни. Според авторите на публикацията Вашингтон не може да не е знаел за тази ситуация, когато се е съгласил да достави на Украйна изтребители F-16. И като се има предвид способността на Пентагона да планира действията си, ако желаеше, ситуацията може по някакъв начин да бъде разрешена.

"Може би това неадекватно темпо на обучение на пилоти е причината Зеленски да обяви сделката за френския изтребител. Макрон планира да достави Mirage 2000, да обучи екипажи и технически персонал за шест месеца. Ако това е вярно, това ще бъде черно петно върху администрацията на Байдън“, отбелязва Kyiv Post.

Според автора на публикацията риториката на американската администрация по отношение на F-16 за Украйна не съответства на нейните собствени действия. По-специално са посочени редица илюстративни примери:

В миналото Белият дом отказа да прехвърли F-16 на Украйна, оправдавайки се с неверни твърдения;

Байдън разреши европейското прехвърляне на F-16 само когато холандците и датчаните действаха първи;

Съединените щати не предоставят нито един F-16 от собствените си резерви, въпреки че Пентагонът разполага с повече от 300 от тези самолети, съхранявани в добри условия, от които поне две ескадрили могат да бъдат предоставени на Украйна;

Самият Байдън първо е предложил, а след това е забавил програмата за обучение на F-16 за украински пилоти, твърди изданието.

"Ръководството на САЩ играе на Джекил и Хайд, те повтарят разказа за "пълна подкрепа“ за Украйна, но очевидно не е изненадващо, че Зеленски приветства предложението на Франция за Mirage 2000“, пише Kyiv Post.