Кувейт е сключил споразумение с Турция за доставка на ударни безпилотни летателни апарати Bayraktar TB2, предава Anadolu Agency, като пояснява, че договорът е на стойност 367 милиона долара.

"Министерството на отбраната на Кувейт сключи директен договор с турската страна за доставка на Bayraktar TB2 UAV на стойност 367 милиона долара“, се казва в съобщението, публикувано на страницата на кувейтската армия в Twitter. Броят на поръчаните от Кувейт БпЛА не се уточнява.

През юли 2019 г. Bayraktar TB2 премина серия от тестове в Кувейт. Апаратът успя да лети повече от 23 часа без прекъсване при екстремни климатични условия, като високи температури, вятър и пясъчни бури.

Bayraktar TB2 може да носи полезен товар от 650 кг и да развива скорост до 130 км/ч. Кувейт стана 28-ата страна в света, подписала договор за закупуване на тези дронове. Според изявление на Министерството на отбраната на страната сделката ще "повиши отбранителните способности на кувейтската армия“.

Добавя се, че освен осигуряване на необходимата поддръжка и логистични доставки, договорът включва "подготвяне на специални съоръжения за тези апарати, включително въоръжение, оборудване за електронна война и мобилни наземни контролни станции, които са съвместими със стандартите на НАТО“.