В резултат на вчерашния обстрел от руските сили над град Херсон и района броят на загиналите граждани нарасна до 23, съобщи началникът на Херсонската областна военна администрация Александър Прокудин в Telegram, цитиран от УНИАН

"През изминалото денонощие противникът е извършил 98 обстрела, като е изстрелял 539 снаряда от тежка артилерия, "Град“, танкове, БЛА и авиация“, съобщи Прокудин.

"Врагът обстрелва град Херсон 16 пъти. По време на обстрела руските военни са атакували жилищните квартали на населените места в региона". 

"Град Херсон беше обстрелван с особена жестокост. 82 снаряда поразиха гаровия площад, територията и сградите на жп гарата, бензиностанцията, два търговски обекта, завод и автомобилна индустрия, територията на жп прелеза“, се подчертава в съобщението. 

При последния обстрел от Руската федерация загинаха общо 23 души, а 46 (две от които деца) бяха ранени. 

Актуализирано (9:50 ч.):  Както уточни Александър Толоконников, ръководител на пресслужбата на Херсонската Областна военна администрация (ОВА), новите жертви са двама души, ранени по време на обстрела от руските войски на "АТБ“ супермаркет в Херсон. Един от тях е лекар.

На 3 май, руските сили обстрелваха интензивно Херсон и други населени места по десния бряг. Те атакуваха единствения хипермаркет, работещ в Херсон. В резултат на нападението загинаха трима души, а други петима бяха ранени. 

Впоследствие президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че в резултат на руския обстрел на Херсон и Херсонска област са загинали 21 души , а други 48 цивилни са ранени.