Министър-председателят на Косово Албин Курти увери, че правителството в Прищина ще осигури изпращането на още повече полицаи за овладяване на ситуацията на населената предимно със сърби северна част на страната, предава македонскате електронна медия Press24.

В публикация в социалната мрежа "Фейсбук“ Курти подчерта, че има "засилени атаки" в Северно Косово.

"Престъпните групировки засилиха атаките си в северната част на Косово. Те знаят, че краят е близо. Правителството на Косово нито ще се пазари с тях, нито ще ги толерира. Бомбите, които хвърлят, куршумите, които стрелят и маските, които носят, са тяхното политическо и народно безсилие. Заради тези престъпници и въоръжени нападения на север от Ибър ще осигурим повече полицаи. Защото разследването и наказателното преследване на тези престъпници ще се ръководят от тях, ще бъдат платени от Сърбия и ръководени от нейния президент“, написа Курти.

Курти отбелязва, че многобройните нарушения на закона няма да бъдат простени и че дестабилизиращите тенденции ще бъдат пресечени.

"В четирите общини на север разделението не е между сърби и албанци, а между престъпни групировки и граждани. Моля всички граждани на Косово да подкрепят държавата и полицията на Косово, всички наши служители, които защитават конституционността и законността на републиката и демокрацията“, призова Курти.