Министър-председателят на Косово Албин Курти изрази увереност, че е възможно до края на годината да бъде постигнато споразумение със Сърбия за нормализация на отношенията, съобщава македонското електронно издание "Фокус“.

"Имаме нужда от нормализиране на отношенията и това може да бъде постигнато с взаимно признаване като централна част от бъдещия договор“, ​​подчерта Курти.

Премиерът на най-младата държава на Балканите допълни, че Белград и Прищина са си поставили за цел тази година да сключат споразумението за нормализиране на отношенията, като призна, че това няма да е никак лесно.

Днес в Брюксел се провежда нов кръг от преговори между Белград и Прищина, в който ще участват Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти. Темата на срещата е т.нар. френско-германско предложение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.

Борел, с подкрепата на специалния представител Мирослав Лайчак, ще проведе отделни срещи с Александър Вучич и Албин Курти от 16:00 часа, след което ще последва съвместна среща, съобщиха от пресслужбата на ЕС.