В рамките на заседание на парламента в Прищина, посветено на диалога със Сърбия, министър-председателят на Косово Албин Курти призна, че т.нар. френско-германски план за нормализация на отношенията е бил приет, тъй като в противен случай "щяхме да влезем в конфронтация със съюзниците ни“, цитира думите му белградската електронна медия Beta.

Курти подчерта пред депутатите, че на срещата на 20 януари в Прищина международните посредници са дали да се разбере, че това предложение е много близко до формата "вземи или остави“.

"На 20 януари 2023 г. международните емисари, които придружаваха посредника (на ЕС Мирослав) Лайчак, т.е. американските, германските, френските и италианските, ми предадоха някои позиции на тази последна среща. Те също така се постараха да се разбере, че основното предложение е близо до формата "вземи или остави“, каза Курти.

"Тяхната позиция беше, че целият дипломатически и политически апарат на страните, от които идват посредниците, е настроен в подкрепа на членството на Косово в международни организации и не можем да очакваме "не“ от Косово, защото ще тръгнем по пътя на конфронтация с тях“, обясни Курти.

По думите му правителството на Косово е изградило стратегическия си подход към диалога върху две основни цели, едната от които е да се сложи край на практиката да се включва всеки потенциално спорен въпрос между страните в диалога за нормализация на двустранните отношения.

В обръщението си към депутатите Курти заяви още, че Общността на общините със сръбско мнозинство (ОСО) не може да бъде формирана, ако не се спазват шестте принципа, които той представи на предишната сесия на косовския парламент.

Говорейки за съдържанието на френско-германското предложение, Курти подчерта, че за първи път то е фокусирано върху външните отношения на страната и че има ясна стойност и универсален език.

"Предложението дефинира признаването на страните и принципа на териториалната цялост. Предложението включва отказа на Сърбия от възпрепятстване на косовското членство в която и да е международна организация. Предложението включва признаване на документи, включително паспорти. Предложението съдържа две норми, свързани с правата на сръбската общност. И в последната точка бе определено правилото за изпълнение на постигнатите споразумения“, припомни косовският премиер.

Според него предложението е добра основа за продължаване на диалога и постигане на споразумение.

"Предложението за първи път предвижда реално признаване на страните. Той съдържа окончателно споразумение за взаимно признаване, което трябва да бъде постигнато в близко бъдеще“, заключи Курти.