Всякакво толериране на това войнствено поведение на ръководството на РСМ от страна на Европа, е безумно разрушаване на самата Европа. Това каза социологът Кънчо Стойчев в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. Той посочи, че ние сме партньори на Европейският съюз и САЩ, но те не са наши партньори и това, което се случва, е безобразие.

"И това е една много изострена ситуация, много рискована ситуация, която само води до рушене на европейските принципи. Това, което се случва, е безобразие. Вместо Европейският съюз да защити свой член, каквато е България, за ясните ни искания за спазване на Копенхагенските критерии, езика на омразата, правата на българите в Македония, ние виждаме един натиск, който във всички случаи ще завърши с пълен провал и нещата ще се оправят тогава, когато нашите европейски и американски партньори отчетат съвсем разумните интереси на България, както би следвало да бъде между партньори“, каза още Кънчо Стойчев.

"България трайно и завинаги е направила своя избор“, уточни той.

"Ние сме пълноправен член на Европейския съюз, ние сме пълноправен член на НАТО. Не само пълноправен член на НАТО, ние в тази ситуация сме особено важен и много надежден член с оглед войната в Украйна. В този смисъл спекулациите как някой щял да извади България от НАТО или от Европейския съюз са глупости на търкалета. Това не може да се случи и няма да се случи. България трайно е заела своя път“, категоричен е социологът.

Евелина БРАНИМИРОВА

Цялото интервю четете в раздел "Мнение"